Bozkır Hakkında Bilgiler

bozkir.net'in bu bölümünde Bozkır ile ilgili yararlı bilgileri bulabilirsiniz. Bilgilerin bir çoğu Ali Ulvi Ülker'in kaleme aldığı Kültür Diliyle Bozkır adlı kitabından alıntı olup bozkir.net için güncelleştirilmiş ve güncelleştirilmeye devam etmektedir. Zamanla bu bölümümüzü geliştirerek bir Bozkır Ansiklopedisi haline getirmek amacındayız.

Geleneklerimiz

Evlilik Ölüm Asker Uğurlama Sünnet Ziyaret Geleneği İmece Bağ Bozumu Dini ve Milli Bayramlar Bozkır’da yaşayan insanlarımızın hayatında dönüm noktası olan gelenek ve göreneklerimiz; atalardan görüldüğü gibi alınıp, günümüzde yaşatılan ve gelecek nesille.

Okumaya devam edin.

Halk İnanışları

Yurdumuzun diğer yörelerinde olduğu gibi, Bozkır İlçesi ile bağlı kasaba ve köylerindeki Halk İnançlarıkonusunda tespiti yapılabilen hususlar aşağıda sunulmuştur: DOĞUMLA İLGİLİ HALK İNANÇLARI İnsan doğumla hayata ilk adımını atar.

Okumaya devam edin.

Bozkır Halk Oyunları

Bozkır Türkülerimizi söyleriz Bozkır’da. Bu türkülerimizle birlikte; evimizde, obamızda, köyümüzde, kasabamızda, Bozkırımız’da, Konyamız’da ve Türkiyemiz’de oyunlarımızı da oynarız, dans ederiz. Türkülerimizin ritmine eşlik eder ellerimizdeki kaşıklar veya parmaklarımızdaki şıkırtı sesleri.

Okumaya devam edin.

Bozkır'da Toplum Hayatı

Dokuz bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip Bozkır, 1700’lü yılların ikinci yarısında Bozkır ve civarında çıkarılan madenler sebebiyle maden eminliği olarak Osmanlı Devleti nazarında oldukça önemli bir kasaba idi. Bu önemle birlikte aşağıda yazılı sebepler de Bozkır’ın ülkemizde, Konya İli’nde, çevre il ve ilçeler bazında önemini arttırmıştır.

Okumaya devam edin.

Türküler

Bazen içlidir Bozkır Türküleri. İlhamlanmış ozanlarımızın sazlarında dillenen, Türkçe’mizin duruluğu, sadeliği ve anlaşılırlığı ile söylediğimiz “Dere Boyu”ndaki gibi içli ve hüzünlüdür Bozkır Türküleri... Bazen de hareketlendirir insanı Bozkır Türküleri.

Okumaya devam edin.

Aşık ve Şairler

Bozkırlı Şairler ve Âşıklar ile ilgili olarak, geniş anlamda ilk çalışma 1998 yılında yapılmıştır.

Okumaya devam edin.

Bozkır'da Yer İsimleri

Bozkır, Konya İli’ne bağlı otuz bir ilçeden birisidir. 18.Nisan.1999 tarihinde bütün ülkemizde olduğu gibi, ilçemizde de yapılan Mahalli İdareler Seçimleri ile Bozkır İlçesi’ne on kasaba ile kırk adet köy resmi olarak bağlanmıştır. Bu bölümde; Bozkır İlçesi ile bağlı kasaba ve köylerine ait isimlerden anlamları tespit edilebilenler ile isimlerde meydana gel.

Okumaya devam edin.

Efsaneler

Dünyanın ilk medeniyetlerinden birisi olan Konya İli Çumra İlçesi yakınlarındaki Çatalhöyük uygarlığının ortaya çıkmasına vesile olan unsurların başında gelen Bozkır İlçesi’nin içinden akmakta olan Çarşamba Çayı kenarlarında tarih öncesi dönemlerde avcılık, ulaşım, ziraat ve kesif insan yerleşmelerinin görüldüğünü belirten prehistoryacı bilim adamlar.

Okumaya devam edin.

Ninniler

Ninniler; annelerimizin sevgi duaları olan, onlarla nesilden nesile günümüze kadar gelebilen, anne ve bebek arasındaki sevgi dairesi içinde oluşan şefkat meltemlerinin düzenli olarak esmesinin göstergesi olan şiirler, türküler ve duaların toplamıdır. Annelerimizin; yeni doğan çocuklarına çarşıdan aldıkları demir veya ahşaptan yapılma beşiklerin, kundaklar, salıncakla.

Okumaya devam edin.

Masallar

Bozkır Masalları’nın kültürel değerlerimiz içindeki yeri ve önemi çok büyüktür. Masallarımız; şuur ve idrakimizin yavaş yavaş gelişmeye başladığı sıralarda ve kendimizi çevremize tanıtmaya başladığı sıralarda, hatta daha sonraları bile büyük bir zevk ve heyecanla dinlediğimiz hatıra bahçelerimizin güldesteleridir. Çocukken; annelerimizin, teyzelerimizin,.

Okumaya devam edin.

 

Son Yorumlar

@Hüseyin Ali KINAÇ "Caminizi 25.03.2012 tarihinde gezip görmek nasip oldu.Gerçekten çok güzel bir..." devamı
@şevket "Yazı başka güzel,Kışı başka güzel bu Bozkır neden bu kadar güzel." devamı
@mehmet "Bozkırımızda bu tür faliyetlerin olması bir bozkırlı olarak gurur verici.Kan..." devamı

Yeni Katılanlar

imparator
ummuhan
konya42
alimeyre60
ahmet
sinan
kocatepe
alis
delikurt
macarlar

bozkir.net

Sitemizin içeriği Creative Commons 3.0 ile lisanslanmıştır.
İçeriğimizin yazarlarımız tarafından üretilen kısmı, ticari amaçlar haricinde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Sitemiz hakkında detaylı bilgi için Hakkımızda bölümüne bakabilirsiniz.

RSS - Facebook - Twitter