Basın Yayında Bozkır

Bozkır İlçesi ile ilgili basın-yayın organlarında çeşitli yayınlar yapılmıştır. Bu yayınların bir kısmı uzun ömürlü olmuş, bir kısmı ise çeşitli sebeplerle varlığını sürdürememiştir. Basın-yayın organlarında Bozkır ile ilgili yayınlardan tespiti yapılabilenler aşağıda sunulmuştur:

1- Bozkır İçin :

“...
Sarhoş rüzgâr, demir Kahramanlar,
Güneşe aşık kızlar diyarı
Ve kalbimin sudaki aksî Bozkır,
Haydi artık parılda;
Yerde, gökte, havada!”

Kapağında yukarıda yazılı şiirle giriş yapılan “Bozkır İçin” adlı Bozkır Kültür ve Yardımlaşma Derneği yayını, Ankara’da 1958 yılında basılmıştır. Hemşehrimiz Kasım YÜKSEL (BOZKIRLI)’in yazılarının bir araya getirildiği yayın; hukuk, eğitim, siyaset, ekonomi ve sosyal alanlarda Bozkır’la ilgili yazıların bulunması yönünden ilgi ve dikkat çekmiş, arşivlerde yerini almış durumdadır.

2- Tanıtım Bültenleri:

Ankara Bozkır Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Nur Matbaası’na bastırılan ve 1958 yılındaki 1. sayıda “Bozkır Kültür ve Yardımlaşma Derneği Tüzüğü” yayınlanmış, daha sonra derneğin ve Bozkır’ın tanıtımı ile ilgili yayınlar da yapılmıştır. Daha sonra 11. Nisan.1989 tarihinde, Babıâli Caddesi, No:28/26 Cağaloğlu-İstanbul adresinde merkez olarak kurulan Bozkır ve Köylerini Kalkındırma, Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği tarafından Bozkır İlçesi ile ilgili çeşitli tanıtım bültenleri hazırlanmış, bu bültenlerin yanında İstanbul İli’ndeki yerel ve ulusal çaptaki radyo ve televizyon kanallarında “Bozkır İlçesi Tanıtım Programları” yapılmıştır.

3- Bozkır Postası Gazetesi ve Matbaası:

Bozkır Postası Gazetesi ve Matbaası; 19 Ekim 1988 tarihinde Bozkır İlçesinde bulunan Demir Asaf Mahallesi, Demir Asaf Caddesindeki iş yerinde açılmıştır. Hem haftalık gazete olarak çıkmış olması, hem de matbaa hizmeti verecek olması yönünden ilçede eksikliği hissedilen bir hizmeti yerine getirmeye başlayan Bozkır Postası Gazetesi, İlçede Atatürk Anıtı karşısında bulunan Kızılay binasında faaliyetine devam etmektedir.

Bozkır Postası Gazetesinin Bazı Sayıları
Bozkır Postası Gazetesinin Bazı Sayıları

Bozkır Postası Gazetesi ve Matbaası haftalık çıkardığı gazetenin yanında; düğünlerle ilgili davetiye, toplantı, reklam, mâli işlemlere ait matbu evrakların basımı ve yapımı gibi hizmetleri de ilçe halkına sunmuş, ayrıca 1997 Yılında Bozkır Belediyesi ve Bozkır Gençlerbirliği Futbol Takımı adına Bozkır İlçesi’nin Telefon Fihristini de basmıştır.

4- Bozkır Bağımsız Aktüalite Dergisi:

İstanbul İli’nde yaşayan gurbetçi hemşehrilerimizin kurduğu Bozkır Bağımsız Aktüalite Dergisi 1991 yılında İstanbul Cağaloğlu’ndaki iş yerinde yayın hayatına başlamış, ilk on sayısından sonra ise kapanmıştır. Derginin Sahibi Kadir CEYLAN, Müessese Müdürü Hadi ÖZERDEM ve Yazı İşleri Müdürü Mehmet CEYLAN’ın Bozkır İlçesi’nin tarihi ve turistik tanıtımına yapmış oldukları hizmetler, arşivlerde ve Bozkırlıların hatıralarında yaşamaktadır.

Bozkır Gündem ve Bozkır Dergilerinin Bazı Sayıları
Bozkır Gündem ve Bozkır Dergilerinin Bazı Sayıları

5-Bozkır Gündem Dergisi:

Bozkır Gündem Dergisi Bozkırlılar İlim Kültür ve Yardımlaşma Vakfınca Aylık Mahalli Dergi olarak İstanbul’ da 1 Aralık 1991 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Derginin uzun süreli bir yayın hayatı olmuştur. Dergi yayınlanmaya başladığı tarihten itibaren; ilçenin tarihi ve turistik yerleri, sağlık, hukuk, din ve tarım bilgileri, kasaba ve köylerin tanıtımı, Bozkır’ın ve gurbetteki Bozkırlıların problemleri üzerinde yapmış olduğu yayınlarla yurt içinde ve dışında bulunan hemşehrilerimizin vazgeçemediği dergi olmuş, 1995’li yıllarda ise kapanmıştır.
Bozkırlılar İlim Kültür ve Yardımlaşma Vakfınca Bozkırlılar”adı altında 1998 yılından beri bir tanıtım bülteni çıkarılmakta, Vakfın yapmış olduğu hizmetler anlatılmaktadır.

6- Bozkır Armutlu Kitabı:

Bozkır’a bağlı Armutlu Köyü’nün tanıtımının yapıldığı kitap 1996 yılında Konya’da yayımlanmıştır. Armutlu Köyümüzün bütün yönleriyle anlatıldığı kitap yaklaşık beş yüz sayfadan ibaret olup, Doç. Dr. Yusuf KÜÇÜKDAĞ tarafından hazırlanmış ve 1.200 adet olarak Armutlu Köyü Kur’an Kursu Derneği’nce bastırılmıştır. Nefis ve akıcı bir üslûpla anlatımı yapılan kitap, Bozkır ve Armutlu tanıtımına olumlu katkılarda bulunmuştur.

Bozkır İlçesinin Tanıtımına Katkıda Bulunan Yayınlar
Bozkır İlçesinin Tanıtımına Katkıda Bulunan Yayınlar;
Bağyurdu ve Yeşil Bozkır Dergileri, Armutlu ve Kuşça Kitapları.

7- Tarihi ve Sosyo Kültürel Yönden Bozkır Kuşça Kitabı:

Bozkır’a bağlı Kuşça köyünün tanıtımının yapıldığı kitap, 1998 yılında Konya’da çıkarılmıştır. Kuşça Köyümüzün bütün yönleriyle anlatıldığı kitap Dr. Ahmet Şeref CERAN tarafından üç yüz sayfa civarında yayımlanmıştır. Kitap, Kuşça ve Bozkır’ın tanıtımına büyük hizmet etmiştir.

8- Bozkır Bağyurdu Dergisi:

1993, 1994 ve 1995 yıllarında üç sayı olarak yayımlanan Bağyurdu Dergisi, Bağyurdu Köyü Hizmet Vakfı’nca çıkarılmıştır. Yılda bir kere yayınlanmak suretiyle çıkan dergi, Bağyurdu köylülerimiz arasında tanışmayı ve dayanışmayı sağlamak amacı yayınlanmıştır.

9- Yeşil Bozkır Dergisi:

İstanbul Zeytinburnu’nda bulunanBozkır ve Çevresi ve Köyleri Dayanışma Kültür Derneği Yayın Organı olarak 2001 ve 2002 yıllarında yayımlanmıştır. Bozkır İlçesi’nin ve dernek faaliyetlerinin kültürel, ekonomik ve diğer alanlarda tanıtımlarının yapıldığı Yeşil Bozkır Dergisi ilgi ve dikkat çekmektedir.
İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Harmanpınarlılar Derneği de zaman zaman Harmanpınar Dergisi adı altında dergi yayınlayarak, hemşehrilerimiz arasında tanışma ve dayanışmayı sağlamaktadır.

10- Tarihte Bozkır ve Çevresi Yelbeği Kitabı:

Bozkır ve bağlı Yelbeği Köyünün tanıtımının yapıldığı kitap 2001 yılında İstanbul’da yayımlanmıştır. Bozkır İlçesi tarihinin anlatıldığı ilk bölümden sonra ikinci bölümde Yelbeği köyünün bütün yönleriyle anlatıldığı kitap, ilçenin tanıtımına yaptığı katkı ile ilgili büyük bir eksikliği gidermiştir. Yelbeği köyümüzden olan İstanbul Askeri Müze’de Şube Müdürü olarak görevli Yüzbaşı Bekir TOSUN (2002) adlı hemşehrimizin geniş araştırmalar sonucu yazdığı bu kitap; üç yüz yetmiş sayfadan ibaret olup, Bozkır İlçesi ile ve Yelbeği Köyü’nün tanıtımına olumlu katkılarda bulunmuştur.

11- Romanlarda Bozkır:

Merhum Hüseyin Nihal ATSIZ’ın 30/07/1958 de yazmış olduğu en önemli romanlarından birisi de “Deli Kurt” adlı romandır. Baysan Basım ve Yayın Sanayi A.Ş. tarafından 1992 yılında bastırılan romanın 150. sayfasında Varsak Obası’nın anlatıldığı bölümde Bozkır’dan ve Haydar Dağı’ndan bahsedilmiştir. Böylece Bozkır, romanlara konu olan bir ilçe olmuştur.

12- Halk Eğitimi Merkezi Haber Bülteni:

Bozkır Halk Eğitimi Merkezi Haber Bülteni adı altında 1986 yılında iki sayı olarak yayımlanan Bülten, eğitimci özelliği ile ilçenin tanıtımına olumlu katkıda bulunmuştur.

Yayınlandığı 02 Ağustos 2006 tarihinden itibaren 20719 kez okundu.
Güncellenme Tarihi: 17 Ocak 2011
  • Sayfa 1 / 2
  • 1
  • 2
  • >

 

Son Yorumlar

@Hüseyin Ali KINAÇ "Caminizi 25.03.2012 tarihinde gezip görmek nasip oldu.Gerçekten çok güzel bir..." devamı
@şevket "Yazı başka güzel,Kışı başka güzel bu Bozkır neden bu kadar güzel." devamı
@mehmet "Bozkırımızda bu tür faliyetlerin olması bir bozkırlı olarak gurur verici.Kan..." devamı

Yeni Katılanlar

imparator
ummuhan
konya42
alimeyre60
ahmet
sinan
kocatepe
alis
delikurt
macarlar

bozkir.net

Sitemizin içeriği Creative Commons 3.0 ile lisanslanmıştır.
İçeriğimizin yazarlarımız tarafından üretilen kısmı, ticari amaçlar haricinde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Sitemiz hakkında detaylı bilgi için Hakkımızda bölümüne bakabilirsiniz.

RSS - Facebook - Twitter